ČITATELJICA U POTRAZI ZA SRETNIM ZAVRŠETKOM ulomak o izdavačkoj kući Penguin

Oduvijek je bila slaba na džepna izdanja. Jedna od njezinih najdražih priča bila je o tome kako je osnovana kompanija Penguin. Osnivaču Penguin knjiga, izvjesnom Allenu Laneu, ideja je sinula
dok je bio na putovanju i nije imao ništa za čitanje. Na kiosku su prodavali samo novine te jeftine ljubavne i detektivske romane. Allen Lane maštao je o kvalitetnim književnim djelima u jednostavnim, jeftinim izdanjima koja ne bi bila skuplja od kutije cigareta i koja bi se mogla kupiti svagdje gdje su se prodavale cigarete.

Sara je to oduvijek smatrala fantastičnom idejom te mislila da je tužno što su danas, čak i sa svim tim porezima na duhan, knjige skuplje od kutije cigareta. Nasmiješila se samoj sebi. Možda bi trebala uvesti fiksne cijene na svoj asortiman. Nije, doduše, znala koliko koštaju cigarete u SAD-u. Kada je malo bolje razmislila, nije znala ni koliko koštaju u Švedskoj.
Prve Penguinove knjige izašle su u ljeto 1935., a među njima su bile knjige Ernesta Hemingwayja, Andréa Mauroisa i Agathe Christie. Razlikovale su se bojama korica. Narančasta za beletristiku, plava za biografije, a zelena za krimiće. U to vrijeme koštale su šest penija. Jednako kao kutija cigareta.

Osim toga – a bio je to i razlog što je Sara sada stajala i razmišljala o povijesti Penguin – bila je to izdavačka kuća koja je osnovala Armed Forces Book Club, šireći tako radost čitanja među vojnicima i zabavljajući ih dok su daleko od kući, obitelji i prijatelja.
Najbolje je bilo to što su se manja džepna izdanja lako mogla ugurati u džepove na uniformama. “To se najviše cijenilo u vojnim logorima”, navodilo se u priči o povijesti kompanije, a Sari je ta
rečenica uvijek bila posebno tužna.

No, to je govorilo o snazi knjiga. Nisu mogle ukloniti bol gubitka voljene osobe u ratu, donijeti mir svijetu ili nešto slično. Sara je zaista vjerovala da je i u ratu i u miru jedan od ključnih problema upravo dosada koja postupno, ali nemilosrdno iscrpljuje ljude. Ne djeluje na neki dramatičan način, ali polagano iz njih siše energiju i volju za životom.

A što je u tom slučaju bolje od knjige? I to knjige koja stane u džep jakne.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD