Idući gost Filozofskog teatra – Niccolò Ammaniti



Idući gost Filozofskog teatra – Niccolò Ammaniti

Nakon vrlo uspješnog pokretanja Filozofskog teatra na Noć kazališta, kada je u HNK gostovanje Julije Kristeve pratilo više od 700 ljudi, idući gost je jedan od najpriznatijih suvremenih talijanskih pisaca Niccolò Ammaniti.
Samo u Italiji prodao je stotine tisuća primjeraka knjiga, dobitnik je najvažnije talijanske književne nagrade “Strega”, a i hrvatskoj publici je vrlo dobro poznat.
Kritika ga naziva “Dickensom našeg doba”, a najbolji opis vjerojatno je dao jedan književni kritičar kazavši da kod Ammanitija “Mark Twain susreće Stephena Kinga na vrućem žitorodnom jugu Italije”.
Ammaniti je u prijevodu na hrvatski jezik prisutan još od 2003. s knjigama “Kako Bog zapovijeda”, “Ja se ne bojim”, “Nek zabava počne” i “Blato”.
Njegove su knjige prevedene u 44 zemlje, a mnoge su se našle i na filmskom platnu. Posljednji film po romanu “Ja i ti” (lo e te, 2012), o dječaku koji se umjesto odlaska na skijanje sakrije u podrum, snimio je velikan talijanske kinematografije Bernardo Bertolucci. 
Razgovor s Ammanitijem vodi Srećko Horvat 14. prosinca s početkom u 19:30 u HNK. I dok je tekst Julije Kristeve izvela Alma Prica, ostaje iznenađenje kako će izgledati novi Filozofski teatar. Jedino što otkrivaju iz HNK jest da ni u kojem slučaju neće biti riječ o klasičnoj književnoj tribini.
Od 19 do 19.30 Ammaniti će u atriju Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu potpisivati knjige.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD