Top 5 autobiografija koje će vas oduševiti




Čitajući romane zaranjamo u svjetove drugih ljudi, kroz njihove oči doživljavamo stvarnost, kroz njihove živote živimo stvari koje u vlastitu nikako ne bismo mogli. Ipak, cijelo smo vrijeme svjesni da kročimo ne samo drugačijim, nego i izmišljenim svijetom. Kad poželimo priču koja ipak nije izmišljena, kad nas vuče ono proživljeno i stvarno, autobiografije gase tu žeđ. Donosimo popis autobiografija koje je Profil objavio u zadnjih godinu dana i koje će vas zasigurno nadahnuti.

Argentinski roman, Drago Pilsel

U ovoj knjizi pratimo izuzetno zanimljiv i trnovit put koji je prošla obitelj Drage Pilsela, hrvatskog novinara i kolumnista koji je odrastao u Argentini. Autor je na zanimljiv i pitak način: jednostavno, učeno i bez ikakvih ustručavanja pokušao sažeti svoj nimalo jednostavan život. Uzbuđujuć i na trenutke šokantan niz obrata koji je proživio od mladosti i studija strojarstva u Južnoj Americi preko pripravništva u redu Male braće, Domovinskog rata i gubitka brata u njemu do osnivanja Hrvatskog helsinškog odbora i borbe protiv ustaštva, u kojem je odgojen i odrastao, jamči vam napetu čitalačku zabavu.

Kako sam izgubio nevinost, Richard Branson

Nimalo manje uzbudljiv i fascinantan nije život jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, osnivača grupe Virgin. A sve je započelo s prodavaonicom ploča poštom koja je neobično ime dobila jer se Branson smatrao poslovnom djevicom. No, dvije godine kasnije njegov je Virgin narastao u lanac prodavaonica ploča i to baš u osamdesetima, koje su bile zlatno doba glazbe. Branson je naravno znao kada se širiti pa je tako iz prodavaonice ploča nastao ne samo vrlo profitabilan lanac trgovina nego i megaupješni glazbeni label te aviokompanija koja je trenutačno najpoznatija po tome što gradi mlažnjake kojima ćemo moći letjeti u svemir. Kako se sve to dogodilo, možete pročitati u Brasonovoj neobičnoj autobiografiji.

Ja sam Malala, Malala Yousafzai

Na jedno sasvim obično poslijepodne, u utorak, 9. listopada 2012., u dolini Svat djevojčica Malala se ukrcala na školski autobus kojim se trebala vratiti kući nakon nastave. No, autobus su zaustavili talibani, jedan se od njih ukrcao i tražio djecu da mu pokažu Malalu. I pokazanu djevojčicu upucao u glavu. Jer se usudila reći da ima pravo na obrazovanje iako je djevojčica. Usudila se to reći često i glasno, na lokalnim radio i TV postajama, na blogu za BBC. A nakon što je preživjela strašnu ranu i oporavila se, jedan od načina na koji se Malala i dalje bori jest autobiografija koju je mlada Pakistanka napisala s novinarkom Christinom Lamb.

Iskra: Kako sam u autističnom sinu pronšala genija, Kristine Barnett

Plivati protiv struje nikad nije lako, ali ponekad se isplati biti tvrdoglav i uporan. I slušati svoje instinkte. Upravo je to učinila Kristine Barnett kad je svoga sina izvukla iz specijalnog vrtića, u koji ga je smjestila na preporuku stručnjaka jer je mu je dijagnosticiran teži oblik autizama. Odgajala ga je sama, u svojem domu, u jednom malom mjestu u ruralnom dijelu američke savezne države Indiane. Bila je strpljiva i uporna, a imala je i sreće: odvela je sina u lokalni opservatorij na predavanje o kretanju planeta i zapanjila se jer je inače šutljivo i zatvoreno dijete tada krenulo postavljati komplicirana pitanja predavaču. To ju je ponukalo da ga dade testirati, što je dovelo do nevjerojatnog otkrića: njezin je sin matematički genij koji je s 11 godina počeo studirati, a s 14 postao je sveučilišni predavač.

Moj život, David Jason

Od klinca koji je napustio školovanje da bi za život zarađivao kao električar do glumca koji je postao britanska televizijska zvijezda glumeći u kultnim Mućkama, odličnim Dražesnim pupoljcima svibanjskim te izvrsnom Frostovom pristupu dugačak je, nimalo dosadan i vrlo duhovit put. Barem kad ga vlastitim riječima opisuje slavni glumac koji se rodio kao David White. Kako se odlučio napustiti izučeni zanat i potpuno posvetiti glumi, koja će mu na koncu donijeti jedno od najvećih priznanja u Velikoj Britaniji – plemstvo, pronađite zapisano njegovim vlastitim riječima, iscrpno i zabavno u autobiografiji koja pokazuje da ovaj glumac ima još jedan talent – pisanje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD