Top 5 knjiga o snijegu


Vani je hladno i sniježi - idealno vrijeme za sklupčati se pod dekicu, sa šalicom toplog čaja, nekoliko keksića i odličnom knjigom. Snijeg donosi veselje djeci, muke vozačima, ali i zanimljive zaplete knjigama. Donosimo najbolje knjige u kojima je snijeg bitan, a vi nam u komentarima slobodno recite koju, vama dragu, smo možda propustili.



1. Vlak u snijegu
Jedno vjenčanje, dva momka i jedna djevojka. Zvuči kao američka romantična komedija, ali nije. Osim što vjenčanje nije pravo, još je i na početku filma, umjesto na kraju. Uz to, momci se zovu Pero i Ljuban, djevojka Draga, a sve troje đaci su četvrtog razreda osnovne škole koji seoski učitelj povede vlakom na izlet u Zagreb. No, na povratku iz velikog grada zatekne ih veliko zimsko nevrijeme, za vrijeme kojeg ne samo da vlak stane pred snježnim nanosom, već i kulminira rivalstvo dvojice glavnih junaka koje se provlači kroz sve pustolovine romana. Mato Lovrak napisao je Vlak u snijegu davne 1931. godine i nazvao ga Djeca velikog grada. Srećom to se brzo promijenilo pa Mate Relja nije morao mijenjati naslov filma koji je snimio po romanu 1976. godine. Film je i dalje omiljen, kao i knjiga, a fanstastične pjesmice Arsena Dedića i djece koja otkopavaju vlak iz snijega sjetimo se svaki put kad snijeg zaustavi promet u Lijepoj našoj. 



2. Snježna kraljica
Najduža i najhvaljenija bajka slavnog danskog autora Hansa Christiana Andersena (1805.–1875.) plaši i oduševljava djecu diljem svijeta već preko stotinu i pedeset godina. U sjećanjima nekih čitatelja Kai i Gerda su brat i sestra, dok su drugima najbolji prijatelji i susjedi koji se zajedno igraju i uzgajaju ruže na krovovima kuća, ovisno o izdanju koje su čitali kad su bili mali. No, svi ipak najbolje pamte ledeno lijepu Snježnu kraljicu pa ne čudi da je ista nadahnula niz drugih djela i likova, među kojima je možda najpoznatija zla kraljica iz Narnijskih kronika britanskog pisca C. S. Lewisa. Nama je osobito draga bogato opremljena slikovnica koju je oslikao naš Manuel Šumberac.


 
3. Zov divljine
Iako je riječ o noveli, a ne o romanu, niti jedan popis književnih djela o snijegu ne bi smio preskočiti ovu odličnu priču američkog pisca Jacka Londona. Objavljena prije stotinu i jednu godinu, priča o psu Bucku kojeg otmu iz toplog doma u Kaliforniji kako bi na snijegom okovanom sjeveru vukao saonice u vrijeme kad su svi pohrlili na Klondike u potrazi za zlatom, postala je toliko popularna da je i danas rado čitana, a prvu od velikog broja ekranizacija doživjela je već 1908. godine. Suočen s veličanstvenom prirodom i iskonskom potrebom za preživljavanjem, Buck se uspijeva ne samo prilagoditi životu u divljini već i čuti te odazvati se zovu te divljine, postavši njenim sastavnim dijelom, vukom kojeg dodir snijega više ne peče već tješi i miluje. 


4. Božićna priča
Jeste li se ikada zapitali zašto svi tako željno iščekuju snijeg za Božić? Nije, na koncu konca, snijeg baš posvuda padao ni onda kada klima nije bila ovakva kakva je danas. Opsesiju je izgleda, barem u golemom engleskom govornom području, započeo otac najpoznatijeg siročića na svijetu, Olivera Twista. Charles Dickens je, naime, svojim opisima Londona pod snježnim prekrivačem u Božićnoj priči oduševio brojne čitatelje, a kasnije i mnogo brojnije američke producente koji su nam Božić i snijeg zauvijek povezali. Dickensu je to pak napravila majka priroda: britanska je klima bila malo hladnija nego danas, pa on do svoje sedme godine nije iskusio Božić bez snijega. 


5. Snijeg
Turski pisac Orhan Pamuk nagrade za književnost počeo je dobivati praktički čim je počeo objavljivati, ali je na međunarodnoj sceni postao poznat prije 14 godina romanom  Zovem se crvena. No, upravo je Snijeg, objavljen je 2002. godine, bio knjiga koja ga je proslavila, da se tako izrazimo i kod kuće i izvan nje. To je njegov jedini politički roman, ali ujedno i knjiga o kojoj se u Turskoj najviše govorilo. Progovarajući o turskom političkom životu devedesetih godina prošloga stoljeća, Pamuk u Snijegu zapravo obuhvaća cjelokupan proces modernizacije turske države. Za ovaj je roman Orhan Pamuk nagrađen Nobelovom nagradom za književnost 2006.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD