Mali zalogajčići - tapas i odličan recept iz Moro kuharice


TAPAS


Naše prvo iskustvo s tapasom bilo je vrlo posebno. Prijateljica Lidija vodila nas je po barovima u Granadi, u kojima smo pijuckali šerije i tažili žeđ ledenim pivima (cañas), a uz svako je piće bio poslužen maštovit izbor ukusnih zalogaja. To je ono što Španjolci zovu tapear, nama je to bila nezaboravna noća ispunjena toplinom, druželjubivošću i zabavom. Naime, bio je to naš prvi dodir sa Španjolskom i vjerojatno jedan od razloga zašto smo se istog trena zaljubili u tu zemlju, njezinu kulturu i ljude.

Tapas izvorno potječe s juga gdje je početkom 19. stoljeća kriška kruha ili kobasica služila za pokrivanje (tapar) čaše, za rastjerivanje insekata ili da se ne bi previše popilo. Andaluzija je nekada, kao što je to i danas, bila prijestolnica šerija, što je išlo ruku pod ruku s tapom. Čaša šerija i tapas postali su uobičajeni i ubzro se ta tradicija iz Andaluzije proširila čitavom Španjolskom.

Tapas dolazi u mnogobrojnim oblicima, od jednostavnog tanjura usoljenih badema do složenijih, kuhanih jela poput calamers en su tinta (lignje na crno). Kao što se može birati između dviju veličina – tapa ili veći ración – s popisa standardnih jela ispisanih na pločama u većini tapas-barova, tako postoji i jednako bogat popis regionalnih specijaliteta i varijacija. 


PRŽENI BADEMI S DIMLJENOM PAPRIKOM

Ovo je odlična nadopuna čaši rashlađenog šerija fino, najsušeg i najsvjetlijeg od svih vrsta šerija. Okus dimljene paprike i lagano preprženih badema iznenađujuće se dobro slažu.

Za 6 porcija
250 oguljenih badema
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica dimljene španjolske slatke papirke
1 i ½ žličica krupne morske soli, fino samljenvene


Zagrijte pećnicu na 150 °C (2 na plinskim pećnicama)
Položite bademe na lim za pečenje i suho ih pecite na najvišoj razini u pećnici oko 25 minuta ili dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Izvadite iz pećnice i pomiješajte s maslinovim uljem, paprikom i solju. Vratite u pećnicu na nekoliko minuta. Izvadite i ohladite prije posluživanja.
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD