Ja sam Malala, Malala Yousafzai

Pametna, živahna i mila Malala Yousafzai živjela je s roditeljima i braćom u idiličnoj dolini Svat i obožavala školu. To nije bilo čudno s obzirom na to da se među školskim klupama motala od ranog djetinjstva. Njezin je otac, naime, u Mingori pokrenuo vlastitu školu. Cijela priča možda ne bi bila ni posebna ni neobična da se prelijepa dolina Svat ne nalazi u Pakistanu i da Malala i njezina obitelji ne pripadaju etničkoj skupini Paštuna. Pakistan su u jednom trenu preplavili talibani te počeli širiti teror i jednoumlje, uvoditi šerijatsko pravo tjerajući žene da nose burku i zabranjujući djevojčicama da se školuju, a paštunski narod, iako je već stoljećima islamske vjere, ne poznaje tradiciju pokrivanja lica u žena.

Malala je samo željela ići u školu, i nije dopustila da je ispune strahom. Unatoč golemu riziku javno je govorila protiv talibanskog terora na skupovima i u medijima, pri čemu je žustro zagovarala svoje pravo na školovanje. Da je ušutkaju, talibani su joj 9. listopada 2012. godine pucali u glavu, no ona je preživjela, a knjiga Ja sam Malala njezin je opis borbe za prava djevojčica na obrazovanje od koje nije odustala.


Knjigu, zajedno s naslovima među kojima, uz kupnju ove knjige, možete odabrati knjigu na dar, pronađite u našoj web-knjižari.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD