Bill O'Reilly i Martin Dugard: Pucanj u Kennedyja

Točno na današnji dan prije pola stoljeća, 22. studenog 1963. godine, zbio se jedan od najdramatičnijih događaja u povijesti: atentant na američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Vozeći se u koloni ulicama teksaškog grada Dallasa, Kennedy se iznenada srušio, pogođen iz snajpera, a svijet je nekoliko sati proveo zgrčen od sraha, u iščekivanju novog svjetskog rata.

Atentat na Kennedyja ne samo da je promijenio cjelokupnu političku i duhovnu klimu Sjedinjenih Država već se, zbog niza tajanstvenih okolnosti, pretvorio u jedan od najvećih političko-zavjereničkih misterija u sveukupnoj američkoj, pa i svjetskoj povijesti.

Sa samo 43 godine, John F. Kennedy bio je najmlađi suvremeni predsjednik najveće velesile svijeta. Bio je neobičan (i vrlo popularan) po tome što je predstavljao novu liberalno usmjerenu generaciju koja je Americi ulijevala nadu da se, nakon sivih poslijeratnih godina, nazire novo razdoblje transformacije.

I zaista, u manje od tri godine, koliko je proveo u legendarnoj Bijeloj kući, Kennedy je počeo mijenjati zemlju, posebno u sferi ljudskih prava i građanskih sloboda. Iako je njegovo djelovanje prekinuto pucnjima u Dallasu, značajni pomak koji je napravio u kratkom razdoblju svog predsjedničkog mandata, postao je temelj za veliku revoluciju masovne kulture koja je šezdesetih godina zahvatila zapadni svijet, posebno mlade ljude. Uz to i nikada sasvim razjašnjene okolnosti samog atentata, stvorena je i legenda o onome što je sve Kennedy mogao napraviti. Ovaj tada rođeni mit oko Kennedyja i danas je izuzetno jak te u SAD-u, gdje mnogi suvremeni američki političari i danas djeluju na američkoj političkoj sceni po Kennedyjevu političkom programu,nosi veliko političko značenje.

No, Pucanj u Kennedyja ne usretodočuje se na politiku koliko na samog Kennedyja, istražujući tko i kakav je čovjek uistinu bio. Autori knjige pokušavaju razlučiti zašto je upravo on bio tako uspješan predsjednik i zašto je do te mjere fascinirao američku javnost, a pri tome ne zaboravljaju osobne drame koje je proživljavao kao ni njemu bliske osobe. Osim graciozne i svjetski poznate supruge Jacqueline, tu su i njegov utjecajni brat Bobby, ostali članovi mnogobrojne obitelji Kennedy te druge slavne ličnosti koje su imale ulogu u njegovu životu, primjerice slavna Marilyn Monroe, koja mu je bila ljubavnica, ili pjevač Franka Sinatra, preko kojeg je Kennedy održavao vezu s mafijom.

U knjizi Pucanj u Kennedyja možete saznati što se sve događalo na dan kada je Kennedy ubijen, kako je njegov ubojica Lee Harvey Oswald nekoliko sati poslije uhvaćen i kako su tekli dani nakon atentata, kako je prošao Kennedyjev veličanstveni pogreb te sve o tajanstvenom ubojstvu njegova ubojice Leeja Harveyja Oswalda u policijskoj stanici u Dallasu.

Knjigu Pucanj u Kennedyja s engleskog je prevela Andrea Bagović, a možete je pronaći i u našoj web-knjižari.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD