Anita Amirrezvani: JEDNAKA SUNCU



Anita Amirrezvani: JEDNAKA SUNCU
S engleskog prevela Mihaela Velina

Jednaka suncu intrigantan je, bogat i uzbudljiv roman autorice bestselera Krv cvijeća!

"roman pun intriga i obrata... čije se urote i umorstva unutar obitelji mogu mjeriti s onima u Igri prijestolja.", piše San Francisco Chronicle
                                                                           
Iran 1576. godine mjesto je raskoši i zasljepljujuće ljepote. Ali kad šah umre ne imenovavši nasljednika, na dvoru zavlada kaos. Kraljevna Pari, šahova kći i miljenica, o unutrašnjim poslovima države zna više od gotovo svih, ali njezini pokušaji da nakon očeve iznenadne smrti uvede reda izazivaju nezadovoljstvo i neposluh. Pari i njezin najbliži savjetnik Džavaher, eunuh koji se s jednakom lakoćom kreće po haremu i po svijetu izvan njegovih zidina, posjeduju nevjerojatnu tapiseriju tajni, koja eksplodira u borbu za prevlast epskih razmjera.
Legendarne žene – od Anne Boleyn do kraljice Elizabete I. ili Marije I., kraljice Škotske – promijenile su tijek povijesti na engleskome dvoru. No dok se njih slavi i veliča, rijetki znaju za moćne i karizmatične žene iz islamskog svijeta. Djelomično utemeljena na životu kraljevne Parihan hanum, Jednaka suncu napeta je priča o političkim intrigama koja baca više svjetla na jednu iznimnu ženu.
Anita Amirrezvani majstorska je pripovjedačica, a njezina bogata proza udahnjuje život u taj bogat, zamršen svijet i njegove iznimno zanimljive likove – strastvene i hrabre muškarce i žene koji prihvaćaju svoju sudbinu ili se bore protiv nje, u makijavelističkoj igri onih koji žude za moći i koji ne prezaju ni pred čime da je dobiju.

ANITA AMIRREZVANI autorica je romana Krv cvijeća, koji je preveden na više od dvadeset pet jezika te je bio nominiran za nagradu Orange. Nekoć je radila kao novinarka i plesna kritičarka za San Jose Mercury News i Contra Costa Times, danas predaje na California College of the Arts u San Franciscu.

IZ STRANOG TISKA:

Jednaka suncu izvrstan je politički roman, bogat detaljima i intrigama, ali također i promišljena studija o sjecištu spola i moći.”
Historical Novel Society

„Ovo je roman koji se ne ispušta iz ruku. Nadajmo se da će Anita Amirrezvani napisati još mnogo priča koje bacaju svjetlo na nevjerojatnu iransku povijest.”
The Washington Post

“Majstorski istkano.”
Kirkus Review

“Živopisan portret zemlje u žaru promjena i iznimne žene u njihovu središtu.”
San Jose Mercury News

“Amirrezvanin Iran šesnaestoga stoljeća svijet je jednako zamršen kao Shakespeareov London, koji vrvi intrigama, strašću i bezakonjem, svijet gdje inteligentna mlada kraljevna, koja žudi za moći što joj je kao ženi uskraćena, i sluga čija je žudnja toliko neumoljiva i snažna da ga zamalo uništi, sklope očajničku pogodbu u želji da upravljaju vladom i sudbinom cijele zemlje te tako otkriju najveću ljubav i najveću tugu. U ovome nevjerojatnom romanu Anita Amirrezvani podsjeća nas na ono što sva ljudska srca moraju podnijeti i što se sve moraju usuditi. Jednaka suncu roman je kojemu ne možete odoljeti.”
Jonis Agee, spisateljica

“Zadivljujući povijesni roman o pradavnoj Perziji, bajka univerzalna odjeka, Jednaka suncu priča je o ljubavi i ambiciji, odanosti i intrigama te vječnoj patnji srca – i kraljevstva – u ratu sa samim sobom.”
Gina Nahai, spisateljica

“Ambiciozna, vješto napisana povijesna priča… Zamislite dvor u vrijeme vladavine Tudora pa to pomnožite s deset.”
Book Page



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD