"Dijete stranca": novo štivo iz PROFIL KNJIGE koje mami istinske zaljubljenike u englesku književnost

Iz tiska upravo izlazi roman dobitnika nagrade Man Booker za roman Linija ljepote!

ALAN HOLLINGHURST

DIJETE STRANCA

S engleskog prevele Jagoda Splivalo-Rusan i Giga Gračan
broj stranica: 550
uvez: meki
cijena: 199 kn
>>>link za kupnju>>>

Istodobno klasično književno djelo i zadivljujuće, subverzivno moderno.
- San Francisco Chronicle


Britanac Alan Hollinghurst ne spada među tzv. plodne pisce. Godine 2011., nakon dvadeset tri godine na književnoj sceni i sedam godina nakon što je za Liniju ljepote dobio nagradu Man Booker, objavio je svoj peti roman, The Stranger's Child (Dijete stranca). Naslov je preuzet iz jednog stiha Tennysonove poeme In Memoriam, i od svih Hollinghurstovih proza ova je po strukturi najbliža starinskom romanu-kronici. Počinje 1913. u predgrađu Harrowa, tada daleko od Londona, posljednjeg ljeta prije Prvog svjetskog rata i proteže se cijelim dvadesetim stoljećem sve do prvih godina dvadeset prvoga. U središtu romana nalazi se više generacija dviju obitelji i jedna pjesma koja će značenjem trajno odzvanjati na osobnom i društvenom planu.
         U ljeto 1913. George Sawle dovodi u svoj skromni građanski dom na jedan vikend Cecila Valancea, prijatelja s kojim studira na Cambridgeu, magnetski privlačna plemenitaša s pjesničkim nagnućima. U albumu s potpisima koje skuplja Georgeova sestra Daphne, otkrit će se po Cecilovu odlasku njegova pjesma naslovljena imenom njihove kuće, Dva jutra. Nakon što Cecil pogine 1916. prvoga dana bitke na Sommi, ti će stihovi zadobiti i zadugo zadržati status vrhunske pastoralno-domoljubne pjesme. Osim što je toga vikenda za sobom ostavio tu pjesmu, zapravo jedan od nacrta za nju, Cecil je tada u više navrata prakticirao homoerotski odnos s Georgeom te usporedo, šest godina stariji od nje, zaludio šesnaestogodišnju Daphne.
Hollinghurst se i u ovom romanu potvrdio kao briljantan kroničar jednog razdoblja, velik erudit te jedan od najvećih stilista suvremene britanske književnosti.


Alan Hollinghurst rođen je 1954. u Gloucestershireu. Studirao je pa predavao engleski jezik na Oxfordskom sveučilištu. Nekoliko je godina bio zamjenik urednika The Times Literary Supplementa. Dobitnik je nagrada Somerset Maugham Award i James Tait Black Memorial Prize za prozu, a 1994. ušao je u najuži izbor za nagradu Booker s romanom Večernja zvijezda. Godine 1993. književni ga je časopis Granta proglasio jednim od najboljih mladih britanskih pisaca. Alan Hollinghurst autor je i romanā The Swimming-Pool Library i The Spell, a njegov roman Linija ljepote (objavljen također u Profilovu izdanju) dobitnik je nagrade Man Booker 2004. godine. Dijete stranca njegov je peti roman.

IZ STRANOG TISKA:   
U Hollinghurstovim knjigama ima nečeg što će nadživjeti ukuse i hirove našega doba. Povijest će vjerojatno vidjeti u Hollinghurstu ono što on jest – ne gej-pisac, nego veliki pisac.
- Observer

Hollinghurst majstorski pripovijeda... Dijete stranca mora se prigrliti zbog hrabre zamisli te neprekinuta sjaja i žara kojim je napisano.
- John Banville, The New Republic

"Hollinghurst piše opuštenom elegancijom i nenametljivim šarmom jednoga Carya Granta. Dijelom društvena povijest, dijelom društvena komedija, djelo koje posve zaokuplja, u Djetetu stranca ostvareno je sve što se od romana očekuje, uz dojam da je to učinjeno lako."
- The Washington Post

"Blistavo... iskričavo... duhovito i, naposljetku, veoma dirljivo... Ima tu odjeka E. M. Forstera, Evelyna Waugha, Elizabeth Bowen i drugih, no Dijete stranca velik je engleski roman vlastitom zaslugom i štivo koje mami."
- Newsday
  
"Prekrasno napisano, ambiciozno u obuhvatu i strukturi te uvjerljivo izvedeno; Dijete stranca pripada majstorskoj klasi romaneskne umjetnosti."
- The Times Literary Supplement

"Hollinghurst piše poput Henrya Jamesa, ali bez zamućivanja; njegove sjajne rečenice počivaju na delikatnim nijansama ljudskih odnosa, no pritom ne žrtvuju širu društvenu sliku."
- Chicago Tribune

"Erudit, stilist, veoma zabavan... Romanopisac poput povjesničara zaokupljen prošlošću te ukusom i prosudbom, poput osjetljiva kritičara, Hollinghurst je zaljubljenik u englesku književnu baštinu i ta fascinacija knjigama obavija svaki aspekt romana Dijete stranca."
- Bookforum

"Hollinghurst maštovito tvrdi da bi se naša književna tradicija prorijedila do neprepoznatljivosti kada bi se ispod njene površine izvukla homoseksualna struja... Dijete stranca nije samo kulminacija Hollinghurstove ambicije nego i te skrivene književne tradicije kojoj se obraća."
- Geoff Dyer, New York Magazine

"Šarmantno... savršeno... Hollinghurst piše tako pomnjivo i subverzivno, često s izvijenom obrvom dok se zlobno zabavlja izrugujući se ispadima svojih protagonista uglavnom visoka roda."
- Financial Times

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD