Nova knjiga u Profilu: Nuspojave - Britke priče najvećeg humorista današnjice


Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i zasigurno jedna od najistaknutijih umjetničkih ličnosti našega doba.


Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent i genijalnost dokazao i kao vrlo uspješan pisac, koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama.
Nuspojave, 17 britkih priča

Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije.
Upravo u tom duhu napisane su i Nuspojave (Side Effects, 1980.), jedna od triju ranih zbirki kratkih priča Woodyja Allena, a ujedno i dio njegove trilogije sabrane proze objavljene 2007. godine (zajedno sa zbirkama Without Feathers i Getting Even).
Pričama u ovoj zbirci – U spomen Needlemanu (crnohumorni nekrolog profesoru Sandoru Needlemanu), Sudbom pobijen (fiktivne bilješke za roman od osamsto stranica, „veliku knjigu koju svi očekuju“), Moja obrana (parodija Sokratove obrane u kojoj je Woody Allen osuđenik), Događaj s Kugelmassom (priča o sveučilišnom profesoru koji uz pomoć opskurna mađioničara počinje ljubavnu aferu s gospođom Bovary) te Ispovijesti provalnika (ulomci iz memoara Virgila Ivesa, „čovjeka koji trenutačno odslužuje prvu od četiri uzastopne kazne na devedeset devet godina zatvora“) – Allenov humor, neurotičnost i cinizam dolaze do svojeg vrhunca, a Woody Allen još nam jednom dokazuje svoju intelektualnu maštu i pronicavost, kao i to da ne bježi od tabu-tema te da ima hrabrosti suočiti se i sa samim sobom.
U njima se on vrlo vješto poigrava njujorškim temama, svojim židovskim identitetom, tragikomičnim američkim umjetnicima i intelektualcima, ali i mediokritetima.
Iako su objavljene prije otprilike 30 godina, njegovih 17 priča zadržalo je britkost i svježinu sve do današnjih dana.
Knjiga ovih dana stiže u knjižare, cijena je 99 kn. Želite li je naručiti putem dostave, pošaljite nam mail na profil.blog@profil.hr i platite je pouzećem + poštarina (15 kn).

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ivana Petrušić: 40 dana, Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja

Tisja Kljaković Braić: U MALU JE UŠA ĐAVA

Anna Todd: POSLIJE SVEGA: PAD